A hízónyulak nevelése

A nyulak a választás előtt 15–18 napos korig kizárólag tejet fogyasztanak. Egy fióka kezdetben 5–8 g tejet szopik naponta. Húsz napos korig a tejfogyasztás fokozatosan nő, míg eléri a 30g-os napi maximumot. Erre az időszakra a nagy fehérjeigény jellemző. A kisnyulak metszőfogai 20 napos korban törnek elő. Ettől kezdve a fiókák anyjuk tápját is fogyasztják. 23–25 napos korban a takarmányfogyasztás felét még mindig a tej, felét a szilárd takarmány teszi ki. A választásra akkor kerülhet sor, amikor a fióka a táplálóanyag-szükségleteinek 70%-át képes szilárd takarmányból fedezni. A választást követően egy két hétig elválasztó takarmányt adunk a növendékeknek. Ebben kevés keményítőt tartalmazó, ugyanakkor rostban gazdag takarmányokat szerepeltetünk. Az elválasztó tápból napi 4–5 dkg-ot fogyasztanak a fiatal állatok. 6–7 hetes korban hízónyúl tápra váltunk, amelyből többet fogyasztanak az állatok (8–10 dkg). Ez a táp 16–17% fehérjét tartalmaz. A hizlalás második szakaszában megnő az energia- és csökken a fehérjeszükséglet. Ebben az időszakban a napi takarmányfogyasztás 10–14 dkg. A növendék nyulak takarmányfogyasztását két tényező, az életfenntartó- és a termelési szükséglet határozza meg. A nagy testtömegű nyulak többet esznek, mint a kisebbek. A hizlalás ideje alatt a nyulak takarmányfogyasztása 70g-ról egyenletesen nő 11 hetes korig 120 g-ra, majd ezt követően 120–130 g-os szinten stabilizálódik.

Az állatok takarmányértékesítése a hizlalás kezdetén kiváló, majd a hizlalás előrehaladtával fokozatosan romlik. 6 hetes korig 2 kg-nál kevesebb, 6–9 hetes kor között 2–3 kg, 9–12 hetes kor között 3–4 kg, majd 4–5 kg, ill. akár 5 kg-nál több takarmányra van szükség egységnyi tömeggyarapodás eléréséhez. Ennek a 10 hetes kor után tapasztalható csökkenő ütemű tömeggyarapodás a magyarázata.

A hizlalási eredményekre erősen hatnak a választási és a választás előtti tényezők, amelyek sokszor eleve meghatározzák a hízlalás eredményességét. Ezek közül első a választási testtömeg, amely nem csak a további fejlődést határozza meg, de nagy hatással van az elhullások alakulására is. A választási súly optimalizálásának egyszerű és hatékony módja az alomlétszám szabályozása. A túl sok fiókát tartalmazó almokból dajkásítunk olyan almokba, amelyekben kevés a fiókák száma. Optimálisnak tűnik a 6 fiókás alom tömeggyarapodása. (ls)

About Jó Gazda

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda novemberi száma

Az idényzáró kerti munkák összefoglalója mellett a Jó Gazda novemberi számában a zöldségtermesztés iránt érdeklődő …