Fotó: Cornelia Smet, Press & Media team - DG AGRI

A gazdák életének egyszerűsítése

Phil Hogan, az Európai Unió mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa az unió agrárexportjának legfrissebb eredményeiről számolt be Brüsszelben az agrárújságírók éves sajtókonferenciáján.

[dropcaps]A tavalyi októberi enyhe visszaesés után az Európai Unió agrárexportja ismét a fellendülés jeleit mutatta, elérte a 10,9 milliárd eurót és mintegy 500 millió euróval meghaladta az előző év ugyanezen időszakában elért értéket. [/dropcaps]A harmadik országokba történő export értéke 5,7%-kal volt magasabb az előző év ugyanezen időszakához képest. Az Egyesült Államok, Kína – jelenleg a második legfontosabb export célállomás, amely az elmúlt időszakban Oroszországot váltotta fel -, Szaud-Arábia, Törökország és Dél-Korea felé irányuló export jelentős növekedést ért el az utolsó 12 hónapban. A legnagyobb növekedést a zöldségfélék, a citrusfélék, a búza és az állatok forgalmában érték el. A bor- és szeszesital-kivitel eközben jelentősen csökkent. 2015 novemberében az import értéke 9,5 milliárd euró volt, ami megfelel az előző, 2014-es évi szintnek. Az agrártermékek forgalmának külkereskedelmi mérlege 1,3 milliárd eurós többletet mutatott 2015 novemberében. Az import terén a trópusi és más gyümölcsök, illetve a búzán kívül a gabonafélék forgalma emelkedett, miközben az olajpogácsa és citrusfélék esetében csökkent.

Phil Hogan felhívta a figyelmet arra, hogy a „diplomáciai eszközöket“ is felhasználva kívánják továbbra is támogatni az uniós agrárexportot és annak lehetőségeit, ugyanakkor a pozitív kereskedelmi eredményeket nem szabad összekeverni az európai gazdák jövedelmi helyzetével. Továbbra is az elsődleges számára a termelők méltányos jövedelmezése a termékeikért, és ezt a 2016-os évben is szeretnék követni.

Az egyszerűsítés jegyében

A Közös Agrárpolitika (CAP) egyszerűsítése abszolút prioritás az agrárbiztos számára. A szankcionálás rendszerével kapcsolatban egy új, igazságosabb rendszerről esett szó, amely az elvárások alapján a gazdaságok helyzetét könnyítené meg. Hogan javaslata tartalmazza az ún. „sárga lap“ bevezetését, amely az először hibázókat lenne hivatott figyelmeztetni. Javaslatának harmadik eleme pedig a támogatási kérelmek előzetes ellenőrzésére fókuszál.

Phil Hogan beszámolt a közelmúltban létrehozott szakértőkből álló munkacsoportról is, melynek feladata, hogy olyan fontos kérdéseket vitassanak meg, mint a piaci átláthatóság, a mezőgazdasági termelők pénzügyi eszközökhöz való hozzáférése, a szerződéses kapcsolatok kialakításának lehetősége, illetve a gazdák kollektív tevékenységeinek jogi lehetőségei. Az agrárpiaci helyzetet vizsgáló munkacsoport elnöke a korábbi holland agrárminiszter, Cees Veerman. A testület 2016 őszén mutatja be vizsgálatainak eredményeit, amely alapján konkrét ajánlásokat tehet jogalkotási és szabályozási kérdésekben.

A Közös Agrárpolitika (CAP) egyszerűsítésével kapcsolatban az agrárbiztos felhívta a figyelmet az ún. zöldítés (greening) szabályozásának közelmúltban megnyitott konzultációjára. A CAP reform bevezetése idején megállapodás született arról, hogy a Bizottságnak egy év elteltével felül kell vizsgálnia az ökológiai célterületekre vonatkozó szabályozást. Elsősorban az adminisztratív terhek, az egyszerűsítés lehetősége és a termelési potenciál érdekében. A konzultációs időszak március 8-án zárul, majd ezen vizsgálatok eredményeit az év végéig feldolgozzák és a következő évben ismertetik.

Fotók: Cornelia Smet, Press & Media team – DG AGRI

Szöveg: Szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …