A fokhagyma ültetése ősszel

A fokhagymának sokféle változata van. Vannak, amelyek magról is szaporíthatók, vannak, vannak, amelyek sarjhagymákat hoznak létre, s ezek által szaporodnak. A nálunk termesztett fokhagymának alapjában véve két változata ismert, az őszi és a tavaszi, szaporításukkor ezek szétszedett gerezdjeit duggatják el ősszel vagy tavasszal. A termelők tapasztalata szerint az őszi duggatás eredményesebb, mert nagyobb és biztosabb termést ad, mint a tavaszi.

A fokhagyma alapjában véve nem túlságosan igényes növény. Jól viseli a téli hideget és a nyári meleget is. Fényigénye nem nagy, a kisebb árnyékban is jól tenyészik, ezért nyugodtan ültethetjük gyümölcsfák közé vagy vegyesen, más, magasabb termetű növényekkel (pl. csemegekukoricával) is. A mély szántást, vagy ásást meghálálja. Erős, bojtos gyökérzetével még a viszonylag száraz talajból is felveszi a neki szükséges vízmennyiséget, ezért öntözni nem szükséges. Kifejezetten nem kedveli, ha frissen trágyázott talajba kerül. Mivel nem fejleszt nagy lombot, 25 cm sor- és 8-10 cm tőtávolságra ültethető. Gerezdszükséglete négyzetméterenként 60–100 db (6-10 fej). Egy hagymában rendszerint 8-12 ültetésre alkalmas gerezd található. Egy gerezd 2,5-3,0 gramm, így m2-enként 60-100 gramm vetőanyag szükséges. Várható termésmennyiség 1-1,5 kg/m2. Egy kg-ban 30-32 db fokhagyma van.

Az elduggatott gerezdek még ősszel meggyökeresednek. Télen esetenként némi lombtakarással kell védeni a kemény hidegek ellen.

Tavasszal korán növekedésnek indul, és lapos leveleket növeszt. A nyári munkák kapálásból és gyomlálásból állnak. Minthogy kis lombja kevés árnyékot vet, ezért a környéke erősen gyomosodik. Kapáláskor vigyázni kell arra, hogy a fejlődő hagymákat ne sértsük meg. Kártevője és betegsége nem szokott fellépni, ezért vegyi védelemre nincs szüksége. Az állomány kiszedésére augusztusban akkor kerül sor, amikor a növények levelei megsárgulnak, a szára elszáradt. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …