A feketegyökér

[dropcaps]A feketegyökér ideális termőhelyei a mély termőrétegű, közömbös kémhatású, humuszos vályogtalajok. Laza talajon kisebbek, kötött talajon pedig elágazásra hajlamosak lehetnek a gyökerek. A feketegyökér összességében közepes hőigényű, de – mint általában az évelő növények – mind a hideget, mind a meleget jól tolerálja. A magvak 8-10 °C-on már jól csíráznak. Növekedése, fejlődése a 7-29 °C hőmérsékleti tartományban zavartalan, de ideális értéknek a 15-20 °C tekinthető.[/dropcaps]

A feketegyökér mérsékelt vízigényű növény, de hiányos vízellátás esetén sem a lombozat, sem a gyökér nem fejlődik rendesen. Elsősorban a kelés idején érzékeny a vízellátottságra. Száraz nyarakon érdemes egy-két alkalommal megöntözni, mert ez elősegíti mind a lombozat, mind a gyökerek növekedését, és a minőséget is javítja. Ebből a szempontból a június és a július tekinthető kritikusnak.

Telepítése

– nyár vége (augusztus közepe–szeptember eleje),

– tavasz (március második fele–április első fele).

A nyár végi vetés esetén áttelelő termesztésről van szó, aminek nagyobb a termésbiztonsága, a tavaszi vetés azonban jobb minőségű gyökereket eredményez. Üzemszerű termesztésben 40-50 cm-es, kiskertekben 25-30 cm-es sortávolságot alkalmaznak. A vetési mélység 2-4 cm. A vetőmagszükséglet 6-8 kg/ha.

Az elvetett magvak 10-12 nap alatt kelnek ki. A tőszámbeállításra 4-5 lombleveles korban kerül sor, 8-12 cm-es növénytávolságra. Ezt a fejlettségi állapotot a növények – mind nyárvégi, mind tavaszi vetés esetén – csak nyár elejére érik el, a feketegyökér ugyanis rendkívül lassú fejlődésű.

Fontos az esetlegesen megjelenő magszárak minél fejletlenebb állapotban történő eltávolítása. A feketegyökér évelő növény ugyan – a magszáraknak csak a második évtől kellene megjelenniük –, de bizonyos körülmények (pl. vízhiány, nyárvégi vetés) hatására ez már az első évben is bekövetkezhet. A jelenség az állomány 3-6 % -ára terjedhet ki. A magszárat fejlesztett növény karógyökere – amennyiben a magszár eltávolítására kellő időben nem kerül sor – gyengén fejlett és erősen rostos állagú lesz.

A karógyökerek – mind nyárvégi, mind tavaszi vetés esetén – október végére érik el végleges méretüket, ekkor kerülhet sor betakarításukra. Erre a munkára azonban fagymentes időben télen és kora tavasszal (célszerűen még március végéig) is sor kerülhet. A gyökerek felszedését nagyon óvatosan kell elvégezni, hogy azokon sérüléseket ne okozzunk, mert ezeken keresztül kifolyik a bennük lévő tejnedv, és akkor fogyasztásra már alkalmatlanokká válnak. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …