A fekete retek

A fekete retek lágyszárú kétéves növény. A szára és gyökere egyaránt részt vesz a gumó kialakításában. Tenyészideje 90-130 nap közötti.

Fő- vagy utónövényként is termeszthető, másodvetésre a június végéig lekerülő trágyázott zöldségek után javasolt. Július végén, augusztusban, jól megmunkált laza, ülepedett talajba vetjük, két-három centiméter mélyen. Sűrű kelés után ritkítjuk. Amúgy a fekete retek nem igényel különleges gondozást, az öntözésen kívül általában csak gyomlálásra van szüksége.

A növény, mivel hosszúnappalos, fényigénye magas. Emiatt ne vessük árnyékba, a gumók ilyen helyen nem tudnak jól fejlődni. A többi retekhez viszonyítva a fekete reteknek magasabb a hőigénye is, megfelelő számára a tizenöt fok körüli hőmérséklet . Annak ellenére, hogy szárazságtűrő növényként tartják számon,  a vízigénye magas, ezért rendszeres öntözést igényel. Kedveli az ősszel, szerves trágyával javított talajt.

A termését még a fagyok beállta előtt szedjük fel, ásóval. Tisztítsuk meg a levelétől, három-négy centiméteres csonkot hagyva. Hűvös helyen pincébe tavaszig tárolható. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …