2. kép

A dísznövények károsítóinak előfordulása 2015-ben

A szabadban termesztett dísznövények károsítóinak előfordulása az időjárás lefolyása szerint alakult. Az elmúlt vegetációs időszak rendkívül forró és száraz időjárását csak néhány, rövid ideig tartó lehűlés váltotta fel, ezért a gombabetegségek nem okoztak nagyobb károkat. Annál jobb feltételek keletkeztek a kártevők terjedéséhez. Nem elhanyagolható a napperzselés hatása sem több érzékeny díszfa, ill. cserje lombján.

Rózsa

A levélsodró rózsadarázs (piliarka drobná) rendszeresen károsítja a rózsa leveleit, ezért ellene az időjárástól függetlenül minden évben harcolni kell. Mivel a levelek már tojásrakás után a nőstények által kibocsátott vegyi anyagok hatására sodródnak be, a védekezés is már a felnőtt egyedek (1. kép) ellen irányul. Az első kezelést április második harmadában végezzük el és két hét múlva megismételjük. Két készítmény (Dursban 480 EC, Karate Zeon 5 CS) közül választhatunk. Az említett készítmények a levéltetveket (vošky) és a leveleket fogyasztó sárga varródarázs (piliaročka ružová) lárváit is elpusztítják.

01
1. kép

A rózsa lisztharmata (múčnatka ružová) az érzékeny fajtákon már május második felében jelentkezett. A diplokarponos feketefoltosság (čierna škvrnitosť listov ruží – 2. kép) viszont csak a nyári hónapokban fordult elő a fogékony fajtákon, de így is erős lombhullást okozott.

2. kép
2. kép

A rózsa gombabetegségei ellen májusban kezdünk harcolni. Száraz és meleg időben a lisztharmat ellen, esős időben a feketefoltosság és rózsarozsda ellen permetezünk 10-14-napos időközökben.

 

Krizantém

A krizantém legismertebb gombabetegsége – a szeptóriás levélfoltosság (septóriová škvrnitosť listov) – csak a nyár végi esők után jelent meg növények alsó levelein. A kártevők közül a levéltetvek (vošky – 3. kép) is csak a vegetációs idő vége felé jelentek meg főleg a virágbimbókon.

3. kép
3. kép

Kép és szöveg: Matlák György

További információkat a dísznövények károsítóinak előfordulásáról a 2015-ös évben a Jó Gazda januári számában olvashatnak.

Információkat a lap előfizetésének lehetőségeiről itt talál.

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …