A dinnye érettségének jelei

SÁRGADINNYE

A sárgadinnye termése utóérő, ezért 80-85%-os érettségnél már megkezdhető a szedés, mert a szállítás és a tárolás ideje alatt beérik. A vékony héjú sárgadinnyét szedés után ajánlatos 10 oC-on tárolni, ezzel csökkenthető a légzés mértéke és a cukortartalom vesztesége. Ha a hőmérsékletet fokozatosan 4-5 oC-ra csökkentjük és 95%-os légnedvességet tartunk a hűtőtárolóban, a sárgadinnye 4-10 napig is tárolható. Fogyasztás előtt alakítja ki a fajtára jellemző ízét, ha 1-2 napig melegebb körülmények között tartjuk.

A sárgadinnye szedése akkor kezdődhet, amikor a virágok megtermékenyülése után már eltelt 30-35 nap. Több jel segíti a kertészt a termés megfelelő időben való szedéséhez. Érettségre utal, ha a termés kellemes illatú, a héja világosabbá válik, egyes fajtáknál zöldesfehérből sárgásfehérre változik, viaszos bevonat is képződhet rajta, és a bibepont felöli vége megpuhul. Néhány fajta kocsánya önmagától le is válik.

A fajták ugyanakkor nem mindig mutatják e külső jeleket, ilyenkor a termés érettségének megállapítása nagyobb szakértelmet kíván. A sárgadinnye szedési időpontjának megfelelő megválasztása nagyon befolyásolja a piacra kerülő termés ízét, zamatát. A szedés gyakorisága 3-5 nap. A terméseket 10-15 mm-es szárrésszel vágjuk le az indáról és védjük az ütődéstől.

 

GÖRÖGDINNYE

A helyre vethető és a hajtatható görögdinnye-hibridek tenyészideje általában 70-85 nap. Az oltott dinnye tenyészideje néhány nappal hosszabb. Az első termések szedésére a virág megtermékenyülése után, időjárástól függően, 30-35 nap múlva számíthatunk. A görögdinnye szedésének időzítése igen nagy szakmai ismeretet és gyakorlatot igényel, mert a különböző fajták érettségét eltérő jelek mutatják.

A görögdinnye nem utóérő, ha korán szedjük le, íztelen marad, ha pedig későn, veszít az értékéből. A fajtára jellemző íz csak a teljesen érett termésben alakul ki. A dinnyék szedését különböző külső jellemzők segítik: a kocsányon lévő szőrök, a termés melletti kacsok leszáradnak, a héj sötétebb és fényesebb, mint a nem eléggé érett dinnyéké. A dinnye talajjal érintkező része élénksárga és tenyérrel ütögetve érezhető a termés rengése. A termést késsel kell levágni az indáról, 2-3 cm hosszú kocsánnyal együtt. A kellően érett dinnye kocsánya a vágás felületén vörösesbarna nedvet bocsát ki. A leszedett dinnyét kupacokba rakjuk, szállításig a tűző naptól takarással védjük. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …