A burgonya tápanyagigénye

A burgonya víz- és tápanyagigényes növény, a termés mennyiségét az időjárás hatása és a rendelkezésre álló tápanyagok mennyisége befolyásolja a legnagyobb mértékben. Tápanyag-reakciója magas, a felvehető tápanyagokat a burgonya nagymértékű szárazanyag- beépüléséhez kell igazítani. Ezért célszerű főleg a nitrogén és a kálium tekintetében a megosztott kijuttatás, amely kielégítő alaptrágyázás mellett 2–3 alkalommal végzett lombon keresztüli kijuttatással jól megoldható.

A szakszerű tápanyag-visszapótlásnál a kálium és magnézium mennyiségére is nagy figyelmet kell fordítani, mert ezen elemek hiánya súlyos minőségi problémákat okozhat – feketefoltosság, rosszabb főzési tulajdonságok és aroma, kisebb gumók, alacsonyabb keményítőtartalom stb. -, amelyek burgonya minőségét tovább ronthatják. A kálium és magnézium esetében a gumónövekedés időszakában célszerű a lombon keresztüli kijuttatás, amely az alaptrágyázást jól kiegészíti, de nem helyettesíti.

A burgonya számára kedvező összetételű NPK műtrágyák tavasszal is kijuttathatók, főleg laza, vagy gyengén humuszos homoktalajokon. A középkötött talajokon – ha valamilyen okból elmaradt az őszi mélyszántás és így nem juttattunk ki foszfort és káliumot – ezt kora tavasszal még pótolhatjuk, de mindenképpen forgassuk alá legalább 15–20 cm mélységre. A burgonya klórérzékeny, ezért a vetéshez közeli időpontban kálium-, illetve szulfát formában való kijuttatását javasoljuk.

A hiánytünetek kezelésére és a stressztűrő képesség növelésére ajánljuk a mikroelemeket kelatizált formában tartalmazó levéltrágyákat A bórhiányos területeken bórtartalmú trágyák alkalmazása azért ajánlott, mivel a bór hiánya a gumóban vöröses foltokat eredményezhet, ami szintén csökkentheti a versenyképes minőséget.

A burgonya fajlagos tápanyagigénye 30 t/ha terméshozamot feltételezve:

N                                         150 kg/ha

P2O5                                   60 kg/ha

K2O                                     220 kg/ha

CaO                                     60 kg/ha

MgO                                    45 kg/ha

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …